Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

четвъртък, 4 април 2013 г.

ПИСМО НА ТЕДИ МОСКОВ ДО РЕДАКЦИЯТА НА КАПИТАЛ ЛАЙТ ПО ПОВОД РЕЦЕНЗИЯТА ЗА РИЧАРД III

Това е публикуваната от Теди Москов "снимка" във ФБ  на
фен страницата на Народен театър
Публикувам писмото на режисьора Теди Москов до редакцията на Капитал Лайт и публикувано на фен страницата на Народен театър на 31 март 2013. Писмото е по повод текста ми за "Ричард III".


                  






 



„НЕ МОЖЕШ ДА ОБХВАНЕШ НЕОБХВАТНОТО“

С този цитат от Козма Прутков поздравявам поредната  критичка, опитала да „обхване“ мен и Ричарда ми трети!
За нея елементарно е Ричард да се играе от комик. За мен, пък- от трагик! За нея, клоун- злодей е клише по Стивън Кинг. За мен, всеки който чете Стивън Кинг предизвиква подозрение. Наистина подозрително е някой да не забележи, че в спектакъла:
1.Ричард не е носител на „титлата“ КЛОУН.
2.Той е палячо.
3.Управляващ палячо.
4.Каквито са били:
Мусолини, Хитлер, Хрушчов, Брежнев, Живков и др. Под „и др.“ разбирам „и другари“. /всеки от горните е свързан със социализма, бил той национал- социализъм, или фашизъм/  
5.Още по- подозрително е някой да намира спектакъла ми за пародиен.  Джанката не е пародия на слива, а магарето- на кон!  
Съвет: Метафори, като „пералня на въображението“ не са особено сполучливи.
Пояснения:
1.Абсурдът и парадоксът  в моя хумор ги няма в хумора на “Комиците”!
2.Мая Новоселска и Самуел Финци също са в списъка на „моите“ артисти! Съвет: Трябва да се прочетат някои неща! Например- за разликата между палячо и клоун. Препоръчана литература- Федерико Фелини и Юлия Огнянова.
П.С. Цел на моите спектакли винаги е била да дразня хора от съсловието ни.
Tеди   Mосков  “лауреат“ на наши и международни награди
R         A
A         R
D         K

Няма коментари:

Публикуване на коментар