Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

петък, 23 ноември 2012 г.

БЪЛГАРИНЪТ ИСКА ДА Е ПИСАТЕЛ! НОВАТА РОДНА ДРАМАТУРГИЯ Е ЗАЛЯЛА СОФИЙСКИТЕ СЦЕНИ.




Над 50 са българските заглавия, които могат да се гледат на софийска сцена този сезон

След  дългата суша в полето на българския съвременен театрален текст, този сезон можем да го обявим за стихийно наводнен от нови заглавия и автори. Повечето нови пишещи за театър са или актьори, или от полето на поезията и прозата. Вероятно писането за театър изглежда най-достъпно и даващо възможност за реализация. Но едно е сигурно, че българският зрител не може да се оплаче от липса на български текстове за театър. Този сезон на софийска сцена могат да се гледат над 50 български заглавия, а само през следващите две-три седмици предстоят няколко премиери на нови български театрални текстове.  
Димитър Кабаков
Още днес (23 ноември) в Сфумато е премиерата на „40 градуса под нулата” от Димитър Кабаков, автор на пиесите „Жарава”, „Амарантос”, „Пустинен кръг”. Екипът на представлението е обещаващ. Режисьор е Стилиян Петров, който започна сериозно да липсва от театралния пейзаж, поне на мен. Музиката е на Петя Диманова, сценографията е на Венко Шурелов, а костюмите на Елица Георгиева.  В спектакъла актриса, скулптор и художник са затворени в едно ателие, където „ниските страсти не са за любов. 40 градуса под нулата отчита термометъра при раздяла.” Участват актьорите Ирмена Чичикова, Христо Бонин и Веселин Мишев.
Ясен Василев
Отново на 23-ти ноември можете да гледате в „Младежки театър” първата пиеса на поета Ясен Василев „Зазиданите”, чиято премиера беше през октомври. В тази мистерия, както я определя жанрово самият автор, главно действащо лице е писател, който отива да живее в къща в провинцията, за да спре да пише. Там обаче се случват загадъчни неща, които ... вероятно трябва да гледате представлението, за да ги видите и разберете.
Следващата вечер, 24-ти ноември, си струва да видите авторския спектакъл на актьора Васил Дуев „Самотни персонажи” в Сфумато. Спектакълът имаше своята среща с публиката през лятото по време на сфуматовския „Малък сезон”. В него участват предимно студенти на Иван Добчев и Маргарита Младенова – Василена Гецкова, Весела Бабинова, Васил Дуев, Христо Ушев, Николай Йовин, Петко Венелинов.
Най-после и режисьорката Възкрасия Вихърова има премиера  в Университетския театър на НБУ (26 ноември и 10 декември от 18,30 ч.) и то с пиесата „Ковачите” от Алек Попов („Мисия Лондон”).  Дългото отсъствие на режисьорката от театралните афиши остави празна цяла зона от възможния и необходим за разнообразието на българския театър експеримент.
"Осталгия" от Огнян Голев
„Осталгия”, авторски спектакъл на актьора Огнян Голев, е най-новото предложение на сдружение „По действителен случай”. Можете да го гледате на 27 ноември от 20 ч. в Червената къща. Лично аз съм любопитна към този спектакъл, поради темата, която едни млади хора коментират, а именно – социализма.Знам какво мислим ние, живели по време на социализма, но какво мислят за него по-младите е повече от любопитно.
На 5-ти декември в Народен театър е и премиерата на „Терапевтът” – първата пиеса на писателката Елена Алексиева. Режисьор на камерния спектакъл е Крис Шарков,  участват Александра Василева, Цветан Алексиев, Жорета Николова, Илиана Коджабашева и в ролята на психотерапевта – Владо Пенев.
Мирослав Христов
След ноемврийската премиера на „Всичкоядецът” от поета Мирослав Христов, галерия „The Fridge” отново дава възможност да видим представлението на режисьорката Ани Васева на 8-ми, 9-ти и 10-ти декември. На 11-ти декември ще има и едно представление в Сфумато, къдете вече се играят миналогодишните „Пиеса за умиране” и „Фанкенщайн” написани от Ани Васева и Боян Манчев.
Стефан Иванов











На 14 декември е премиерата „Медея - майка ми” от Иван Добчев в съавторство с поета Стефан Иванов. Миналогодишното авторско представление на Иван Добчев, съвместно с писателя Георги Тенев „Завръщане във Витенберг” получи Аскеер за най-добра пиеса. Сценографията и костюмите на „Медея – майка ми” е на Даниела Олег Ляхова, музиката на Асен Аврамов. Участват Маргарита Гошева, Елена Димитрова, Невена Калудова, Димитър Николов, Бойко Кръстанов, Антонио Димитриевски, Станислав Ганчев, Ивайло Драгиев.
От началото на сезона Камен Донев се отчете с още един нов текст за театър, който получи ден преди премиерата си новото име „Амазонка”, което замести  заглавието „Албена Колева играе Камен Донев”. Текстът обединява шест фрагмента от предишни пиеси на Камен Донев. Спектакълът се играе на сцена „Сълза и смях”, превърнал се в меката на любезно наречения от театралите „масов театър”.
"Вграждане"
С нетърпение чакам  да гостува  в София пловдивското представление „Вграждане” на режисьорката Веселка Кунчева, в което са вградени  кратки парчета текстове на Мария Станкова. В основата на спектакъла е заложен митът за вграждането на сянката в строеж, като гаранция за неговата здравост. Жената на майстор Манол е пожертвана за моста над реката. Представлението е истинско визуално, музикално и хореографско бижу.  
"Скачай"
В началото на сезона в Театър София имаше премиера на нов български мюзикъл изцяло предназначен за тийнейджъри „Скачай” с либрето от Здрава Каменова.  В него главен персонажа е съвременен тийнейджър, който  О, драматургично чудо!, открива вълшебна врата и попада, къде? -  отново в София, но през 1966 г. Там, в онзи социалистически свят всичко е забранено, хората там даже са на ръба на дебилността, но нашият герой среща любовта. Следват няколко перипетии, танци, песни и финална патосна ода за свободата без граници, която имаме днес. Таз радостна ода е изпята от целия актьорски колектив , хванат за ръце на авансцената. Знам, че този спектакъл ще има своята публика, защото е така ведър, но аз получих шокова доза дежа вю. Припомних си как  с училищния хор в социалистическо време изпълнявахме,  непременно бодро и оптимистично,  „Солнечны круг, небо вокруг” .
Здрава Каменова
От същата авторка Здрава Каменова, която сериозно конкурира Камен Донев по производителност на текстове за театър, можете да гледате и миналогодишния спектакъл „Гарфънкъл търси Саймън” в Сатиричен театър (17 декември), а също „Гимнастика за бременни” в НАТФИЗ (27, 28 ноември). А преди дни гостува  представлението „Искам” с режисьор Владо Петков на Театър Търговище. Миналата година получи ИКАР заедно с режисьорката Гергана Димитрова за театралния текст „Праехидно”, а в Театър София все още се играе по-старата й монопиеса  „Когато рокът беше млад” с Борис Георгиев. Сигурно съм, че пропускам нещо, но равносметката по сцените от тази година са пет нови пиеси.
Иван Димитров
В този дух ми е трудно да проследя цялата активност на Камен Донев в областта на съвременната драматургия, но в момента в четири държавни театри по улица Раковски се поставят негови текстове, на някои  от които той е и режисьор.
Съвсем скоро мина и второ издание на фестивала на Асоциация за свободен театър. Сигурна съм, че тяхната вече вярна публика ще бъде зарадвана с още няколко текста, но предстои да узнаем кога, къде и кой, поради неуточненото бъдеще на тези проекти.
Йордан Славейков и Димитър Димитров
Този театрален сезон ни предстоят и още нови български заглавия като „Очите на другите”  от младия поет Иван Димитров, с реж. Марий Росен. Спектакълът ще бъде поставен на Сцена IV-ти етаж на Народен театър. Възстановява се и авторския спектакъл „Паякът” от Йордан Славейков и Димитър Димитров в Сфумато, благодарение на съдействието на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев.
По-долу ще изброя българските текстове, които можете да гледате този сезон на софийска сцена. В списъка не присъстват детски и куклени представления и драматизации по чужди произведения, като „Идиот” по Достоевски, „Парижката Света Богородица” по В. Юго, „Дуенде” по Лорка, „Макбет” по Шекспир, „Вечерен акт” по Чехов „Декамерон” по Бокачо  и други.(болдваните са съвременните български текстове, някои заглавия не са в списъка, тъй като липсват от афишите - например "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" на Георги Господинов в Малък градски театър.)
„40 градуса под нулата” от Димитър Кабаков, реж. Стилиян Петров – Театър Сфумато
„Амазонка” от Камен Донев – сцена Сълза и смях
„Балкански синдром” по Станислав Стратиев, реж. Мариус Куркинск  - Малък градски театър
„Вражалец” от Ст. Л. Костов, реж. Георги Стоилов – Театър Българска Армия
„Всичкоядецът” от Мирослав Христов, реж. Ани Васев – The Fridge
„Възгледите на един учител за народното творчество” от Камен Донев – Театър Българска Армия
„Гарфънкъл търси Саймън” от Здрава Каменова, реж. Калин Ангелов  – Сатиричен театър
„Гимнастика за бременни” от Здрава Каменова, реж. Калин Ангелов – НАТФИЗ Учебен театър
„Господин Балкански” от Георги Данаилов, реж. Бина Харалампиева – Младежки театър
„Гъдулката гори” от Райко Байчев, реж. Добромир Цветков -. Театър София
„Да се провреш под дъгата” от Георги Марков, реж. Асен Шопов – Народен театър
„Дуелът” от Иван Вазов, реж. Йосиф Сърчаджиев – Театър Възраждане
„Едно малко радио” от Теди Москов – Сатиричен театър
„Железният светилник” от Димитър Талев, реж. Асен Шопов – Театър Българска Армия
„Женско царство” по Ст. Л. Костов, реж. Димитър Еленов
„Живак” авторски спектакъл от Димитър Живков – Студио 5
„Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев , реж. Василена Радева – Сатиричен театър
„За секса, политиката и други проЗташки неща” от Митко Динев, спектакъл на Николай Урумов – Студио 5
„Забравени от небето” по книгата на Екатерина Томова, от Заро Кнезовски – Бар „Кахон”
„Завръщане във Витенберг” от Иван Добчев и Георги Тенев, Театър Сфумато
„Зазиданите” от Ясен Василев, реж. Тея Сугарева – Младежки театър
„Златни мостове и Секвоя” от Константин Илиев, реж. Бина Харалампиева – Малъг градски театър
„Какво става” моноспектакъл на Георги Мамалев, реж. Владлен Александров  – Студио 5
„Ковачи” от Алек Попов, реж. Възкресия Вихърова – Университетски театър НБУ
„Когато рокът беше млад” от Здрава Каменова – Театър София
„Крадецът на праскови” от Емилиян Станев, драматизация и реж. Бойко Илиев – Народен театър
„Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников, реж. Владлен Александров – Театър Възраждане
„Криминале 2D от Иво Сиромахов, реж. Мартин Каров – Младежки театър
„Кръщене” от Камен Донев – Театър Българска Армия
„Кълбовидна мълния” от Иван Радоев, реж. Георги Радулов – Народен театър
„Лалугер” от Александър Урумов, реж. Юрий Дачев – Театър Българска Армия
„Лека форма на тежка депресия” по Станислав Стратиев, реж. Йонко Цонев – Сатиричен театър
„Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова, реж. Галин Стоев – Театър 199
"Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка" - от ghostdog - Сфумато
„Медея – майка ми” от Иван Добчев в съавторство със Стефан Иванов - Сфумато
„Недоразбрананта цивилизация” по текстове на Захари Стоянов, Ст. Михайловски, Елин Пелин и Найден Шейтанов, авторски спектакъл на Теди Москов – Малък градски театър
 „Нова Библия Суматоха” по Йордан Радичков, реж. Маргарита Младенова – Театър Сливен
„Осталгия” авторски спектакъл на Огнян Голев – Червената къща
„Пиеса за умирането” от Ани Васева и Боян Манчев – Сфумато
„Почивен ден” авторски спектакъл на Камен Донев  - Народен театър
„Праехидно” от Здрава Каменова и Гергана Димитрова – Галерия The Suspacious
„Приятнострашно” от Яна Борисова, реж. Галин Стоев – Театър 199
„Пророчество” метафизичен бюлетин токшоу по текстове на Веселин Димов и Петър Хандке – Сфумато
„Работно време” от Камен Донев – Народен театър
„Римска баня” от Станислав Стратиев, реж. Светослав Пеев – Сатиричен театър
„Рицарят на Светия Дух” от Боян Папазов, реж. Маргарита Младенова – Народен театър
„Самотни персонажи” от Васил Дуев – Сфумато
„Скачай” мюзикъл от Здрава Каменова – Театър София
„Суматоха” от Йордан Радичков, реж. Боян Иванов – Театър София
„Суматоха” от Йордан Радичков, реж. Мариус Куркински – Театър 199
„Терапевтът” от Елена Алексиева, реж. Крис Шарков – Народен театър
„Франкенщайн” от Ани Васева и Боян Манчев – Сфумато
„Хъшове” по Иван Вазов, реж. Александър Морфов – Народен театър





Няма коментари:

Публикуване на коментар