Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

четвъртък, 13 септември 2012 г.

ПАНАИР НА МЛАДИТЕ



   „Панаир на младите” 2012
Девет представления ще бъдат представени в рамките на една седмица на шестото издание на „Панаир на младите”, ежегодно провеждащ се в средата на октомври в Младежки театър. Две премиери и две чужди представления ще представи фестивалът. Селекционер е Кремена Димитрова –  театровед и ПР на Младежки театър.
Какво ни очаква:
Премиера на първата пиеса на Ясен Василев (р. 1988) „Зазиданите”,  която спечели миналогодишния конкурс за млада драматургия, отново в Младежки театър. Ясен Василев е поет, писател и част от „Поетично кабаре” (Иван Димитров, Ясен Василев, Мирослав Христов и Радослав Чичев). Режисьор на тази наречена от автора „мистерия”, в която има повече ужаси и кинаджийски похвати, е Теа Сугарева – дъщеря на Едвин Сугарев, която завършва режисура в класа на Снежина Танковска. В представлението участват четирима актьори, отново от класа на Танковска.
„Живак” - авторски спектакъл и дебютираща пиеса на Димитър Живков (р. 1984), актьор от трупата на Сатиричен театър. В края на миналия театрален сезон се състоя премиерата на „Живак”, която описва пъстрия живот на врачанци, ползвайки се от автентичния им диалект.  Режисьор на спектакъла е Димитър Стефанов, сценограф и костюми Димитър Димитров, музика – Мартин Каров.
След известно отсъствие на режисьора Стилиян Петров, който през 2005 г. получи ИКАР за дебют за „Части от цялото” по текстове на Й. Радичков, отново можем да видим негово представление. „Анданте” е по три едноактни пиеси на Л. Петрушевска, дипломен спектакъл на актьорския клас в НАТФИЗ на проф. Маргарите Младенова, който участва в редица международни форуми и вече е с една награда от студентски фестивал в Турция.
След участието на фестивала  „Малък сезон” 2012 в Сфумато отново можем да видим „БИТ” на режисьорката Възкресия Вихърова. В представление, което остана емблематично за българския театрален авангард от 90-те години, участват студенти от НБУ и две актриси от предишното издание на спектакъла  – Ася Иванова и Добриела Попова.
Втора премиера на театралния панаир е  интерактивния танцов спектакъл „А-ЗА-МЕН” на Албена Баева, който е базиран върху взаимоотношенията и взаимовръзката между човешкото тяло и компютъра. Специален софтуеър, създава звукова среда, чрез проследяване на движенията на актьора. Албена Баева зъвършва „дигитални изкуства” в НХA, създава „Runabout project”, работи в сферата на експерименталното видео и пърформанса.
Два са спектаклите от чужбина и двата свързани с Балканите. “Hope” („Надежда”) е на завършилия в НАТФИЗ македонски актьор, от класа на проф. Пламен Марков, Петар Милошевски, който живее и работи в Лондон. Моноспектакълът му, по негови думи, е между танцовия, физическия и психологическия театър, използващ Буто техника и елементи от театъра на Гротовски.
Другият чужд спектакъл е „Касандра”, с участието на гръцката актриса Деспина Сарафейду от Атина. Моноспектакълът е определен като stand-up tragedy in broken English, с автор Серджо Бланко и е базиран върху мита за троянската война. Разказът се води от името на травестит, който проституира, за да събере пари за операция за смяна на пола и който вярва, че в него се е преродила Касандра. Спектакълът се играе, както става ясно и от жарна, който му е поставен, на развален английски.
Следвайки стъпките на вече утвърдения фестивал на младите „Малък сезон” в Сфумато, „Панаир на младите” в Младежки театър организира „Работилница” (уъркшоп) „Завръщане към корените на театъра. Изкуството на епичното в театъра в контекста на съвременната ситуация на Балканите”, която ще се води от един от учениците на Гротовски и Анатолий Василиев гръка Василис Лагос. Изненадата е, че ще се проведе на български, тъй като г-н Лагос се оказа, че е живял две години в България и знае езика. Работата основно ще е върху античната драматургия и хексаметъра. В ателието ще могат да участва не повече от 12 актьори, които ще бъдат предварително селектирани. Часовете ще се водят цяла седмица и в края на процеса ще се представи резултатът пред публика.
Допълнително към програмата участват и две гостуващи представления:  „Червената шапчица. Презареждане” – театър Хенд, Пловдив и „Ромео и Жулиета” с режисьор Мария Атанасова, Сливен.
Ангелите на Касиел  „TOXIC”, с участието на Иво Желев, Силви Станоева
Фестивалът е амбициран да излезе извън театралното и с голяма музикална програма.  Ще участват -  режсиьорът Марий Росен с „Help me Jones”,  както и екстравагантният музикален проект на Касиел Ноа Ашер с Ангелите на Касиел  „TOXIC”, с участието на Иво Желев, Силви Станоева и Людмила Сланева, и специалното участие на Васил Пармаков (клавишни) и Блаже Димитров – китара. В музикалната част от панаира са и Rudi, Duli, Muden & Kukushef, Beatbox – Art from the heart, Swing танци, проект на Rockabilli.bg и Ралица Ковачева – Бежан.  
Всичко това ще се случи между 8-ми и 14-ти октомври в камерното и клубното пространство на Младежки театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар